Zeedijk

Het verhaal van de oude zeedijktegels #nostalgie

De 'Oude Zeedijktegel' als impressie richting chocolade


ZoeteZee is veel meer dan ambachtelijke chocoladebewerking. In onze Beleefimprezzies trekken we in ons atelier voluit de kaart van de typische nostalgie van de kust. Met unieke, pure en laagdrempelige chocoladebelevingen willen we onze gasten onderdompelen in 'ZoeteZee'verhalen.

Natuur, kunst, cultuur,... maar ook maatschappelijke thema's, geschiedenis en erfgoedbeleving.


Het verhaal van de oude zeedijktegels, als waardevol cultureel erfgoed, zetten we om in 'Zeedijk'

chocoladetabletten die we handmatig voorzien van een goudkleurige patina. Daarnaast smaakvolle 'Zeedijk'

pralines die we vulling geven met kwaliteitsvolle pralinés van Weiss. Sinds 1882 staat deze Franse producent garant voor topkwaliteit, de ideale match met onze nostalgische 'Zeedijk'pralines.


In 2024 ontwierpen we een goudkleurige pin geïnspireerd op het populaire reliëfmotief van de zeedijktegel. Deze pin krijgt een vaste plaats in onze geschenkdozen zodat elke chocoladeliefhebber ook onmiddellijk een ambassadeur wordt van de 'Oude Zeedijktegel'.


Zowel de chocoladetabletten als de pralines zijn erkend als 100% West-Vlaams product, een terechte waardering voor dit belangrijke stuk kustgeschiedenis.


3
IMG_1016
IMG_1318
ARC-MUNDA-PHOTO-WES-069
08ade5bab2a0482faac387df616ed3e81db41ffe5873462b9a67eed5f7783cf96630e9
Dijk 4
Dijk 2
Dijk 3
Dijk 1

Geen vakantie aan zee zonder verhalen op de zeedijk


Op 24 juni 2023 werd de prachtige nieuwe zeedijk in Westende-Bad feestelijk ingehuldigd. Een nieuw tijdperk vanuit het masterplan kustverdediging vormgegeven door een nieuwe grasdijk en de innovatieve GDU-dijk (golfdempende uitbouw) die ervoor zorgt dat stevige golfslagen hun kracht verliezen.


De zeedijk in Westende-Bad heeft echter een historisch verleden dat we in ons atelier graag een plaats geven. Het eerste korte stukje zeedijk bij de stichting van Westende-bad in 1896 liep slechts over een lengte van 354 meter. Op foto's uit het familiearchief van de familie Otlet, stichters van Westende-Bad, ontdekken we rechthoekige plavuizen in een visgraat legverband. Later, vermoedelijk vanaf de periode van de wederopbouw van Westende-Bad na WO I, zorgden verschillende Waalse tegelfabrieken decennia lang voor de okerkleurige zeedijktegels met het bekende strakke motief. De stempels op de achterzijde van de tegels getuigen van de diverse achtergronden en oorsprong hiervan.


Enkele oude tegels zijn terug te vinden in de vitrines van ons atelier en roepen nog steeds een sterk gevoel van nostalgie op. Valpartijen, ritjes met de billenkar, dijkspelen,... onvergetelijke vakantiemomenten op de populaire dijktegels van weleer. Prentbriefkaarten herinneren ons aan een schitterende geschiedenis waarin Westende-Bad als pure 'Parel van de Kust' centraal stond. 


Aangespoeld Vergeten 


In het project 'Aangespoeld Vergeten' plaatsen we

een aantal boeiende historische figuren in de kijker. Persoonlijkheden die sinds het ontstaan van Westende-Bad in 1896 een belangrijke rol gespeeld hebben in onze badstad maar vrijwel vergeten zijn. Allen krijgen in ons atelier een eervolle plaats. Eén iets delen ze met elkaar: ooit liepen zij doorheen de tijd op dezelfde kleine strook zeedijk van Westende-Bad. Deze insteek houdt ons bezig, als een continue zoektocht naar een vaak fascinerend persoonlijk verleden. Allen zijn ze ooit 'aangespoeld', werden ze aangetrokken door de zeeomgeving en Westende-Bad en drukten ze vanuit hun specifieke achtergrond een stempel op onze badstad die volop in ontwikkeling is.


In dit project staat een belevingssokkel met bovenop vier oude zeedijktegels centraal in ons atelier, de ZoeteZeeZfeerbaZaar. De sokkel nodigt onze gasten uit om actief kennis te maken met het leven van de figuur in de kijker. Kijken, luisteren, voelen, reuken en proeven,... kortom geschiedenis beleven vanuit de vijf zintuigen.


Elke persoonlijkheid is gekoppeld aan een unieke chocoladetablet die ontworpen is vanuit een afgietsel van een voorwerp of een plaats waar de historische figuur verbinding mee had. Ook in dit unieke stukje 'ZoeteZee' gaan we voor een totaalbeleving... chocolade met een verhaal #nostalgie.


Duik met ons mee in het boeiende verleden van Westende-Bad en dit vanuit de bril van een aantal vergeten 'aangespoelden'.


Vandaag staat Henri Jaspar centraal in ons atelier.

Een karikatuur uit 1930 van de Franse karikaturist Georges Breitel (BIB, 1888-1967) is te bezichtigen in ons atelier en bracht ons naar de begraafplaats van Henri Jaspar in Evere.

Oktober 2024

Henri Jaspar, 1870-1939
Henri Jaspar, 1870-1939
Henri Jasparlaan, Westende (sinds 1913)
Henri Jasparlaan, Westende (sinds 1913)
Karikatuur Georges Breitel (BIB), 1930
Karikatuur Georges Breitel (BIB), 1930
Graf Henri Jaspar, begraafplaats Schaarbeek (Evere)
Graf Henri Jaspar, begraafplaats Schaarbeek (Evere)
IMG_1595
IMG_1595
Graf Henri Jaspar, begraafplaats Schaarbeek (Evere)
Graf Henri Jaspar, begraafplaats Schaarbeek (Evere)
Monument Henri Jaspart, Huart-Hamoirlaan Schaarbeek, Idel Lanchelevici
Monument Henri Jaspart, Huart-Hamoirlaan Schaarbeek, Idel Lanchelevici
Afschrift monument Henri Jaspar, Huart-Hamoirlaan Schaarbeek
Afschrift monument Henri Jaspar, Huart-Hamoirlaan Schaarbeek

Kennis verzamelen...


In het levensverhaal van Paul Otlet ontdekten we dat

deze medestichter van Westende-Bad een heel leven

lang bezig was met de verzameling en documentering

van menselijke kennis.


Tot op vandaag is een deel van zijn levenswerk

te bezichtigen in het Mundaneum in Bergen. Dit indrukwekkend archiefcentrum bevat miljoenen bibliografische fiches als een soort van 'papieren Google'.


Op basis van ons bezoek aan het Mundaneum en ter ere

van het werk van Paul Otlet geven we doorheen de tijd elke

vergeten historische figuur een permanente plaats op

deze webpagina. Als een verzameling van belangrijke lokale kennis die we niet mogen vergeten.


Graf Henri Jaspart, begraafplaats Evere, oktober 2024

Juni 2024

Henri Jaspar, een naam die we terugvinden in de laan die vertrekt aan de Sint-Laurentiuskerk in Westende-Dorp in verbinding met de Sint-Theresiakapel in Westende-Bad. Henri Jaspar (1870-1939) was een vooraanstaande Belgische katholieke politicus en twee keer premier van België. Geboren in Schaarbeek, studeerde hij rechten aan de ULB en werd hij advocaat in Brussel. Hij begon zijn politieke loopbaan in 1919 als volksvertegenwoordiger voor de Katholieke Partij in Luik. Jaspar vervulde diverse ministersposten, waaronder minister van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Financiën. Als premier leidde hij regeringen die België uit een financiële crisis brachten. Hij overleed in 1939, kort nadat hij opnieuw was aangezocht om premier te worden. Henri Jaspar speelde samen met zijn broer Ernest ook een rol in de uitbouw van Westende-Bad en dit vanaf 1902. Als gerespecteerd advocaat behartigde hij vanuit zijn vakantieverblijf de belangen van de plaatselijke machthebbers en diverse villa-eigenaars. Ook in de weder-opbouw na WOI van Westende-Bad regisseerden de broers Jaspar heel wat bouwprojecten (bron: Gemeente Middelkerke).


Een project in samenwerking met Heemkring Graningate Middelkerke - tekst: Ronny Van Troostenberghe

'ZoeteZee'concept 'Het verhaal van de Oude Zeedijktegels' -ZoeteZeeTM 2024 - All Rights Reserved - i-DEPOT 147980


Benieuwd naar de volgende historische figuur die we in binnenkort in de kijker plaatsen? 


We zoomen dan in op het boeiende leven van Paul Otlet, stichter van Westende-Bad anno 1996. Wordt vervolgd.



Privacy policy

OK