Zeedijk

Het verhaal van de oude zeedijktegels #nostalgie

Geen vakantie aan zee zonder verhalen op de zeedijk


Op 24 juni 2023 werd de prachtige nieuwe zeedijk in Westende-Bad feestelijk ingehuldigd. Een nieuw tijdperk vanuit het masterplan kustverdediging vormgegeven door een nieuwe grasdijk en de innovatieve GDU-dijk (golfdempende uitbouw) die ervoor zorgt dat stevige golfslagen hun kracht verliezen.


De zeedijk in Westende-Bad heeft echter een historisch verleden dat we in ons atelier graag een plaats geven. Het eerste korte stukje zeedijk bij de stichting van Westende-bad in 1896 liep slechts over een lengte van 354 meter. Later na de Eerste Wereldoorlog zorgden verschillende tegelfabrieken uit onder andere Jurbise en Welkenraedt decennia lang voor de okerkleurige zeedijktegels met het bekende strakke motief. Robuuste zeedijktegels in gebakken klei die, ondanks hun verdwenen karakter, als vloer in onze vitrines nog steeds een sterk gevoel van nostalgie oproepen. Valpartijen, ritjes met de billenkar, dijkspelen,... onvergetelijke vakantiemomenten op de populaire dijktegels van weleer.  


Prentbriefkaarten herinneren ons aan een schitterende geschiedenis waarin Westende-Bad als pure 'Parel van de Kust' centraal stond. 


ARC-MUNDA-PHOTO-WES-069
08ade5bab2a0482faac387df616ed3e81db41ffe5873462b9a67eed5f7783cf96630e9
Dijk 4
Dijk 2
Dijk 3
Dijk 1

De 'Oude Zeedijktegel' als impressie richting chocolade


ZoeteZee is veel meer dan ambachtelijke chocoladebewerking. In onze Beleefimprezzies trekken we in ons atelier voluit de kaart van de typische nostalgie van de kust. Met unieke, pure en laagdrempelige chocoladebelevingen willen we onze gasten onderdompelen in 'ZoeteZee'verhalen.

Natuur, kunst, cultuur,... maar ook maatschappelijke thema's, geschiedenis en erfgoed.


Het verhaal van de oude zeedijktegels zetten we om in 'Zeedijk'chocoladetabletten die we handmatig voorzien van een goudkleurige patina. Daarnaast strakke 'Zeedijk'pralines die we vulling geven met kwaliteitsvolle pralinés van Weiss. Sinds 1882 staat deze Franse producent garant voor topkwaliteit, de ideale match met onze nostalgische 'Zeedijk'pralines.


Binnen het project 'Aangespoeld vergeten' creëren we diverse smaken vanuit een vaak persoonlijke associatie met het leven van de historische figuur of persoonlijkheid in de kijker.


Zowel de chocoladetabletten als de pralines zijn erkend als 100% West-Vlaams product, een terechte waardering voor dit belangrijke stuk kustgeschiedenis.


Aangespoeld Vergeten 


In het project 'Aangespoeld Vergeten' plaatsen we vanaf september 2024 een aantal boeiende historische figuren in de kijker. Persoonlijkheden die sinds het ontstaan van Westende-Bad in 1896 een belangrijke rol gespeeld hebben in onze badstad maar vrijwel vergeten zijn. Allen krijgen in ons atelier een eervolle plaats. Eén iets delen ze met elkaar: ooit liepen zij doorheen de tijd op dezelfde kleine strook zeedijk van Westende-Bad. Deze insteek houdt ons bezig, als een continue zoektocht naar een vaak fascinerend persoonlijk verleden. Allen zijn ze ooit 'aangespoeld', werden ze aangetrokken door de zeeomgeving en Westende-Bad en drukten ze vanuit hun specifieke achtergrond een stempel op onze badstad die volop in ontwikkeling is.


In dit project staat een thematische sokkel met bovenop vier oude zeedijktegels centraal in ons atelier, de ZoeteZeeZfeerbaZaar. De sokkel nodigt onze gasten uit om actief kennis te maken met het leven van de figuur in de kijker. Kijken, luisteren, voelen, reuken en proeven,... kortom geschiedenis beleven vanuit de vijf zintuigen.


Elke persoonlijkheid wordt gekoppeld aan een smaakvolle Zeedijk'praline' en een mini-'Zeedijk'chocoladetablet'. Ook in dit unieke stukje 'ZoeteZee' gaan we voor een totaalbeleving... chocolade met een verhaal.


Duik met ons mee in het boeiende verleden van Westende-Bad en dit vanuit de bril van een aantal vergeten 'aangespoelden'.


ARC-MUND-PHOTO-PO-010
ARC-MUNDA-PHOTO-WES-012
ARC-MUNDA-PHOTO-WES-013
IMG_3992
IMG_3996
IMG_3995
IMG_4008

Kennis verzamelen...


In het levensverhaal van Paul Otlet ontdekten we dat

deze medestichter van Westende-Bad een heel leven

lang bezig was met de verzameling en documentering

van menselijke kennis.


Tot op vandaag is een deel van zijn levenswerk

te bezichtigen in het Mundaneum in Bergen. Dit indrukwekkend archiefcentrum bevat miljoenen bibliografische fiches als een soort van 'papieren Google'.


Op basis van ons bezoek aan het Mundaneum en ter ere

van het werk van Paul Otlet geven we doorheen de tijd elke

vergeten historische figuur een permanente plaats op

deze webpagina. Als een verzameling van belangrijke lokale kennis die we niet mogen vergeten.


Paul Otlet (1868-1944)                              *september-oktober 2024

Toen Eduard Otlet in 1887 een groot stuk duinengebied aankocht op het grondgebied

van Westende betekende dit enkele jaren erna in 1895 voor de start van een nieuwe badplaats: Westende-Bad. Dit natuurgebied groeide onder de grote impuls van de familie Otlet uit tot een

exclusieve badplaats in de prachtige Belle Epoque periode. 


Eduard Otlet had twee zonen waarvan Paul Otlet de bekendste was. Paul speelde een belangrijke rol in de uitbouw van onze badstad maar werd daarnaast vooral bekend door zijn levenswerk: de oprichting van het Mundaneum als internationaal centrum van kennis en internationale samenwerking. Otlet ontwierp een universeel systeem van classificatie (UDC)

en droomde als pionier van de bibliotheekwetenschap van een wereldstad waarbij de link

naar Westende-Bad als inspiratiebron meermaals gelegd werd. Met zijn droom om alle kennis van de wereld op te slaan en deze voor iedereen ter beschikking te stellen wordt hij vandaag officieel aanzien als de voorloper van internet.


Paul Otlet was een man met vele talenten, drukte een grote stempel op de start van Westende-Bad en krijgt dan ook een plaats in ons atelier. Een 'Zeedijk'praline en een chocoladetablet geïnspireerd op zijn leven als bekend bibliograaf brengen we samen in een exclusief luxedoosje #aangespoeldvergeten #limitededition


Bronnen: Westende in de Belle Epoque-Van exclusieve badplaats tot spookstad (Marc Constandt),

Het Mundaneum Machine om te denken over de wereld (Mundaneum asbl), Wikipedia

Benieuwd naar de volgende historische figuur die we in november en december

in de kijker plaatsen? 


We kunnen alvast verklappen dat deze persoonlijkheid enorm veelzijdig getalenteerd was als sportman en directeur maar ook als succesvol ondernemer in Brussel en Antwerpen.