Zeewier

Zeewieren... 'seaweed' én chocolade

Golbreker limoen-kokos
Golbreker limoen-kokos
Golfbreker sesam-zout
Golfbreker sesam-zout
Golfbreker yuzu-karamel
Golfbreker yuzu-karamel
Golfbreker amandelen-zout
Golfbreker amandelen-zout
Zoete 'Zeebreker' cuberdon
Zoete 'Zeebreker' cuberdon

Zoete 'Golfbrekers', tabletten met een subtiele toets van zeewier                  


Onze 'Seaweed' tabletten vinden hun inspiratie in prachtige texturen op de golfbrekers aan het Sint-Laureinsstrand. Tussen en rond de massieve rotsblokken vinden we een groot aantal zeewieren en algen terug. In ronde en volle tabletten verwerken we op een heel subtiele manier zeesla. Door vlokken zeesla fijn te hakken bekomen we poeder en kleine stukjes wier dat we strikt afwegen en op smaak brengen met onze chocolade en andere bewust gekozen ingrediënten. Heerlijke foodpairing.


Golfbreker kokos-limoen©: een tablet van fondantchocolade verrijkt met in de kokosrum gedrenkte kokosschilfers en -poeder, groene limoencrispy en kleine stukjes fijngehakte zeesla. Heel af en toe ontdek je ook een korreltje zout... verrassend tegenover de bitter-zoete smaak van de fondantchocolade.


Golfbreker cuberdon©: een tablet van fondantchocolade verrijkt met cuberdoncrunch, chocoladecrispy in goudkleur en stukjes fijngehakte zeesla.


Golfbreker amandelen-zout©: een tablet van fondantchocolade verrijkt met amandelstiften, chocoladecrispy in koperkleur en stukjes fijngehakte zeesla. Op de achterzijde van de tablet vlokjes zeezout.


Golfbreker sesam-zout© een tablet van melkchocolade met gekarameliseerde sesamzaadjes, een snuifje zout, chocoladecrispy in koperkleur en kleine stukjes fijngehakte zeesla.


Golfbreker yuzu-karamel© een tablet van melkchocolade in mix met een pure fruitcouverture van Yuzu (Japans citrusvruchtje), karamelcrispy en kleine stukjes fijngehakte zeesla.


Zeesla is het groenste blaadje onder de zeewieren. Gedroogde zeesla heeft een nootachtige smaak. Specifiek voor zeesla is dat de gedroogde vlokjes in een hartig gerecht een zout effect geven... terwijl er feitelijk weinig zout in zit.

Op de achterzijde van elk doosje vind je de foto @Sint-Laureinsstrand die inspiratie gaf aan de texturen en smaken van de tablet

De 'ZoeteZee'link met onze nieuwe zee- en leefomgeving was vanaf de opstart van ons project vrij duidelijk via allerlei creatieve chocoladevormen. De zoektocht naar zeesmaken daarentegen en de ambitie om deze smaken in harmonie te brengen met chocolade was en is nog steeds een complexe uitdaging. Naast een aantal fijne pralinés, soms verrijkt met een snuifje zout, verwerken we stilaan maar zeker smaakvolle zeewieren als smaakversterkers in chocolade(vullingen). Zeewieren zijn lekker maar ook supergezond en bevatten een waaier aan vitamines en mineralen. Sommige zeewieren zijn hierdoor zelfs voedzamer dan klassieke groenten. Daarnaast is het kweken van zeewier ecologisch duurzaam en brengt het bij een goede inplanting van kwekerijen of zeewierboerderijen weinig schade toe aan het milieu. Kortom, genoeg voordelen om zeegroenten, met in het bijzonder zeewieren, te combineren met origine(le) en bewust gekozen chocolades. Omwille van onze kleinschaligheid zijn niet alle producten hieronder steeds voorradig, doorheen het jaar is er afwisseling voorzien. De boeiende wereld van foodparing... dicht bij de mooie Noordzee.


Enkele 'Seaweed'creaties op een rijtje:IMG_0967
C5E0CC3F-545B-4189-AB7F-8F911CFC5CAC_1_201_a
IMG_6138
IMG_1352
IMG_6143
IMG_6244

Wakame is tevens een zeewier dat behoort tot de bruinwieren. Dit wier wordt veel gebruikt in de Japanse keuken. Wakame is delicaat en zoet, een beetje nootachtig met een zuivere smaak en aroma: je proeft als het ware... de zee.


Fondantchocoladeparel met binnenin vullingen op basis van limoncello en Sencha Wakame thee.


Ook deze chocoladeparel in fondantcholade 64% bestaat uit twee halve parels met binnenin verschillende vullingen. Een eerste halve parel bevat een citroengelei op basis van homemade limoncello van citroenen uit de Amalfi kuststreek. Een frisse aanzet die zachtjes wegsmelt in de mond. De andere halve parelvulling laat de proever kennismaken met een ganache gemaakt op basis van een infuus van thee van Wakame zeewier, groene sencha, groene maté en limoengras (Specerietje). Dit alles in combinatie met witte chocolade. Deze unieke parel wordt het best gedegusteerd samen met de thee die ook een plaats krijgt in de verpakking. Tijd maken voor een gezellig 'Tea for Two' moment. IMG_6906
IMG_5363
IMG_7484 2
IMG_1963
IMG_1967

Kombu (Royal) is een bruinwier dat vaak gebruikt wordt als natuurlijke smaakversterker in een gerecht. Dit effect noemt men 'umami', heerlijkheid

in het Japans. Het is de vijfde smaak na bitter, zout, zoet en zuur. Als je pure chocolade mengt met wat vlokjes Kombu Royal proef je nog sterker de

pure chocolade. Kombu Royal heeft een krachtig en complex smaakprofiel.


Ambachtelijke 'Golfbreker' chocoladetruffel in combinatie met 

Kombu Royal (suikerwier)

 

Niets zo lekker als een ambachtelijke, met een spuitzak gespoten, roomtruffel. Bij ZoeteZee genieten we tijdens de herfst-

en winterperiode steeds opnieuw van dit arbeidsintensieve handwerk. Elke truffel wordt afzonderlijk gedompeld in onze heerlijke melkchocolade. In deze kleine maar fijne roomtruffels verwerken we naast zachte melkchocolade beperkt en afgewogen fijngehakte vlokjes Kombu Royal. Pure umami in evenwicht met de zoete chocoladewereld. Ook de

afwerking met poedersuiker gemengd

met fijngehakte geroosterde hazelnoten uit Piemonte mag gesmaakt en gezien worden. De kracht van de ruwe blokken van massieve golfbrekers.


Weedballs... marsepeinbolletjes

met Kombu Royal (suikerwier)

 


Voor deze marsepeinbolletjes 'Weedballs' gebruiken we opnieuw marsepein van Anthony Lams. Deze 'Meester in marsepein' is reeds jarenlang sterk gepassioneerd bezig met dit edele product op basis van amandelen. Zijn heerlijke kwaliteitsmarsepein wordt volgens een eigen (geheim) recept bereid in Duitsland.


De bolletjes zijn verrijkt met zeewier 'Kombu Royal', omhuld met fondantchocolade 64% en geplaatst op een amandelkoekje. De krul in de bamboe prikker verwijst naar de prachtige golven in het wier.


IMG_7229
IMG_7239
IMG_7245
244672687_10219862615664537_4409350918944412536_n