Duindoorn

Duindoorn... én chocolade

Naast onze prachtige Noordzee vinden we in onze directe leefomgeving in Middelkerke ook prachtige duingebieden.

De Warandeduinen, de duinengordel aan de Duinenweg maar ook de Sint-Laureinsduinen waar we zelf zo graag vertoeven. Dit duingebied van 45 hectare groot is gelegen tussen Westende-Bad en het militair domein Kwartier Lombardsijde. Deze duinen hebben ook een oorlogsverleden, oorlogsrestanten tussen de duinen getuigen hiervan.

Veel mensen herinneren zich hier nog Camping Cosmos, vanaf 2005 opgeruimd en gesaneerd in functie van duurzaam natuurherstel. De gelijknamige Belgische film van Jan Bucquoy van 1996 met onder andere Lolo Ferrari, Herman Brusselmans, Jan Decleir en Arno is zeker het (her)bekijken waard. In dit prachtige duingebied vinden we ook veel duindoorn terug. De vrouwelijke planten dragen er vanaf augustus fel oranje duindoornbessen, zure besjes rijk aan vitamines en mineralen. Het zijn deze smaakmakers in de Sint-Laureinsduinen die ons inspireren tot de onderstaande chocoladeproducten. Terwijl onze 'zeewier'producten zich dicht bij de zee en de golfbrekers bevinden, dompelen we ons hier graag onder in de rijke en boeiende wereld van de duinvegetatie. Met een grote knipoog naar het verleden van 'Camping Cosmos' ;)  


Maak kennis met de unieke smaak van de duindoornbes, de lekkere 'sea buckthorn berry'... 

Duindoornbessen zijn rijk aan vitamine C en worden door veel (trek)volgens gegeten. Ze zijn precies rijp in de periode dat ze vertrekken naar overwinteringsgebieden. Per 100 gram bevat de duindoornbes zo'n 200 tot 1300 milligram vitamine C. Dat komt overeen met 7 citroenen.

Chocopraline 'Duindoorn'


Deze unieke fruitganache bestaat uit een combinatie van melkchocoladepasta verrijkt met een fruitpuree van puur duindoornsap. Hierdoor onstaat er een smeuïge chocoladepasta, heerlijk smeerbaar op een geroosterde boterham of toast. Verrijk deze met grof zeezout 'Fleur de Sel' en dan komen de duinen en de zee wel heel dichtbij.


De melkchocolade die we voor deze originepasta gebruiken is de Venezuela Milk 44% met als basis de trinitario cacaoboon uit de Caracasregio (Van Dender Chocolade). Deze chocolade kenmerkt zicht door de heerlijke smaak van Alpenmelk die ondersteund wordt door een subtiele toets van honing en karamel. Deze lekkere zoetmakers zijn nodig om de zure duindoornbes in evenwicht te brengen. De romige chocoladesmaak wordt door de chocolademaker gerealiseerd door de subtiel geroosterde, rijke cacao en een vleugje vanille. Deze pasta zit in een grote pralinevorm (20 gram) die je gewoon op een bord met een mes open kan snijden. Zowel de pasta als de chocolade kan dan onmiddellijk tussen de boterham of op een toast met als effect een smeuïge pasta in combinatie met krokante stukjes chocolade.

 

Chocoladeparels 'Duindoorn'


Binnen ons assortiment van chocoladeparels werken we twee chocoladeparels uit met specifieke smaken. 


Een 'melkchocolade-gin-parel' op basis van 'Duingin'. Deze gin is een terroir product op basis van duindoornbessen. De gin zelf heeft een zachte afdronk met mooie aardse toetsen en zoete accenten van de bessen. Lavendel zorgt voor de florale toets. Een ideale gin om te verwerken in onze chocolade. Deze parel is lekker in combinatie met onze organgettes, 'ZoeteZee'duingras een origine product uit Corsica.


Daarnaast maken we een melk'duindoornkaramel-Torrone'chocoladeparel'. Een laagje vruchtenkaramel van de duindoornbes wordt in deze parel aangevuld met een ganache van Italiaanse Torrone en melk-en fondantchocolade. De smaak van de honing en noten in de Torrone is lekker in combinatie met de smaak van de (gekarameliseerde) duindoornbes. Deze parels zijn heerlijk in foodpairing met de thee 'Sweet Honey', een milde groene thee met de fruitige smaak van perzik en peer en de zoete nasmaak van honing.

(Specerietje).

IMG_0565
IMG_0566
IMG_7920

Zowel uit de zaden als het vruchtvlees kan er duindoornolie geperst worden.

De olie van duindoorn werkt verzachtend op de huid, is ontstekingswerend en helpt bij huiduitslag, milde brandwonden, acne en het helen van wonden.

 


Duindoorn is een belangrijke plant voor de duinen want hij brengt via wortelknolletjes stikstof in de bodem. Die meststof gebruikt duindoorn deels zelf, maar er blijft voldoende over om de groei van andere planten mogelijk te maken.


156238AB-9018-437A-B295-DACC77F2FFFB_1_201_a
42977449-99F7-43C6-8138-55E05E939028_1_201_a

Een duindoornstruik kan wel een halve meter per jaar groeien. 

Daarom heeft de struik, net als helmgras, geen last van stuivend zand

In de schaduw van...              

zoete 'Duingrassen'


De smaak van duindoornbessen is lekker in

foodpairing met de smaak van sinaasappelen. Een topper in ons gamma sinds de opstart van ZoeteZee is ons 'Duingras'. Deze organgettes uit Corsica zijn geconfijt volgens de regels van de kunst wat resulteert in een mooie balans tussen zuur, zoet en lichte bitterheid. In volle 'Duin'tabletten van pure fondantchocolade 64% of smaakvolle melkchocolade 38% verspreiden we stukjes geconfijte sinaasappelschillen en duindoornbessen in samenhang met goudkleurige chocoladecrispy. In combinatie met onze kwaliteitschocolades creëren we hierdoor een subtiel 'zuur-zoet-bitter' evenwicht.


De degustatie van deze lekkernij doe je het best in de duinen of boven op de Warandetoren

middenin de Warandeduinen. Deze toren is een opvallende verschijning, geïnsprireerd op het helmgras dat we volop terugvinden in de duinen. Helemaal bovenaan heb je een prachtig zicht op de duinen, de uitgestrekte polders, enkele prachtige Beaufortkunstwerken en... onze mooie Noordzee. 


Choco(lade)melk

'Origine-duindoorn'


Deze grote chocoladeparels hebben een diameter van

5 of 6 cm, worden geplaatst in een mok en overgoten met hete melk. Even oproeren en genieten van een warme chocolademelk. Binnenin de parel van melkchocolade zitten Valrhona chocoladebonen Bahibe melkchocolade 46% en enkele gekonfijte duindoornbesjes. Deze Dominicaanse origine chocolade wordt gekenmerkt door een verfijnde geur en smaak en een aangename zurigheid, die vrijkomen bij het mengen met de warme melk. Deze fijnzurigheid wordt versterkt door de gedroogde duindoornbessen, naar eigen believen mee op te eten of in de mok te laten als smaakmaker.


Deze heerlijke pure chocolademelk(parel) als unieke smaakervaring na een lange duin- en strandwandeling.

IMG_1385
IMG_7913

De duindoornstruik valt in de winter op met z'n feloranje bessen die nog lang na de bladval aan de takken blijven hangen. Duindoorn is een tweehuizige plant, er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. Wanneer de bessen gewenst zijn moeten er twee planten aangeplant worden, een mannelijke en een vrouwelijke.IMG_8336
IMG_8340

Lolo Ferrari werd opgemerkt op het Filmfestival van Cannes van 1996 bij de voorstelling van de film Camping Cosmos, waarin ze de rol speelt van de wulpse echtgenote van de campinguitbater. De scène waarbij Ferrari naakt uit de zee komt, is geïnspireerd op de scène uit de film La Dolce Vita met de Zweedse actrice Anita Ekberg in de Trevifontein (bron: Wikipedia).

De vorm van Lolo's zwoele Lip's zal drie keer per jaar een nieuwe vulling krijgen. Een praline die we graag tijdens verschillende feesten in ons assortiment aanbieden.Camping Cosmos...                  

ode aan Lolo Ferrari


Camping Cosmopolitan (1960-2004), gelegen in de Sint-Laureinsduinen was wellicht de meest bekende en beruchte camping van het land. De caravans nestelden zich in en tussen de duinen waardoor de bewoners bijna letterlijk vanuit hun caravan in de zee stapten. De camping bevond zich in beschermd natuurgebied waardoor er hier van appartementen geen sprake was. Heerlijk sociaal vakantietoerisme. Het was in deze veelbesproken camping dan regisseur Jan Bucquoide de legendarische film 'Camping Cosmos' draaide. Kijk zeker even naar de filmtrailer en naar het filmfragment hiernaast.


'Brusselaar Jan Bucquoy verfilmde het leven op Camping Cosmos in 1995 en gaf zijn film de naam van de camping. De burleske film speelde zich af in de microkosmos van het campingleven met uitgesproken figuren en scènes, zee, zon en seks op z'n Belgisch. De film kreeg exuberant veel mediarespons, al was het maar voor de rol van de rondborstige campactrice Lolo Ferrari. Camping Cosmos werd in België een begrip.' (VRT, NWS augustus 2020)


Deze praline is een ode aan de figuur van Lolo Ferrari die een hoofdrol speelt in de film. 


In 2004 werd de camping onder veel protest van de bewoners opgedoekt. De Vlaamse Overheid kocht het duingebied en verwijderde alle overgebleven campingresten, een desolaat landschap van verlaten caravans. Enkel de Duitse observatiebunker aan de ingang van de camping is een stille herinnering aan het voorbije vakantietoerisme. Vandaag is het natuur- en wandelgebied zeker een bezoek waard.


Deze 'Lips'pralines bouwen we op in twee lagen. Bovenaan zit er in een toefje gelei op basis van duindoornsap en een scheut duinenlikeur 'Hierbas de las Dunas'. Deze likeur van de Nederlandse topchef Syrco Bakker is een likeur van achttien soorten kruiden, bloemen en planten uit de duinen. Een lekker drankje met een interessante ziltzoete smaak met onder andere vlierbloesem, zeevenkel en... duindoorn. Onderaan plaatsen we een kwaliteitsvolle crunchy praliné (70% hazelnoten, 30% suiker) van Piemonte hazelnoten. Bij het dichtstrijken van de praline werd er heel subtiel een vlokje Maldon 'Smoked' zeezout aangebracht op de achterzijde van de praline... zodat het 'duin-zee-vakantiegevoel' nooit veraf is. Een gedroogde gekarameliseerde duindoornbes als zoet-zuurtje vind je terug in een hartje van gekleurde witte chocolade. Met een grote en zwoele knipoog naar Lolo Ferrari. Op de achterzijde van het doosje vind je een fotoafdruk van een oude vakantiewenskaart #nostalgiecampingcosmos.


Deze praline krijgt een plaats in onze geschenkmanden doorheen het jaar,... Cupido achterna :)